sunnuntai 14. tammikuuta 2018

"Te kaikki hengititte tosi hyvin tänään"

Frank Kappas ihastutti meitä Ylä-Lapin joogeja läsnäolollaan ja hellän päättäväisellä ohjauksellaan tänä tammikuisena viikonloppuna. Saimme tutustua astangajoogan lisäksi vanhaan intialaiseen vipassanameditaatioon sekä kaula-joogaan, joka on osa tantra-jooga perinnettä.
Kurssipaikkana meillä toimi Törmäsen vanhan ala-asteen sali, joka on jollain tapaa todella viehättävä ja sopii mielestäni ihanasti joogaamiseen ja rauhoittumiseen.

Lauantai oli pitkä ja antoisa päivä. Aamulla mysorelaiset saivat tehdä rauhassa oman astangaharjoituksensa, jonka jälkeen joukkoon liittyi lisää ihmisiä tutustumaan vipassanameditaatioon. Päivän ensimmäisen meditaatiohetken yhteydessä Frank kertoi meille hieman vipassanan filosofiaa sekä harjoituksen alkua, jota sitten kokeilimme. Kyllä se on yllättävän haastavaa istua edes se varttitunti paikallaan ja keskittyä hengittämiseen ja läsnäoloon omassa itsessään. Jalat alkaa puutua, ulko-ovi käy, ihmiset juttelee - hmm, mitähän ne juttelee, eiku hengitys.
Meditaation jälkeen oli kyllä hyvä ja rauhallinen fiilis aloittaa ohjattu astangajoogaharjoitus. Joukossa oli yksi henkilö, joka sai ensikosketuksensa astangaan ja Frankin pohjustus sekä ihanan rauhallinen tempo ja ohjaus taisivat saada hänetkin vakuutetuksi harjoituksen vaikutuksesta.

Iltapäivän lounastauon jälkeen jatkoimme parin tunnin tekniikkasessioon, josta itselleni jäi mieleen ensinnäkin ryhmän rohkeus seistä avustettuna käsillään (kyllä, ja osa ihan ensimmäistä kertaa, kurssiporukan ikähaitarin ollessa 30-65 vuoden väliltä), mutta ennen kaikkea oivallus siitä, että asanat eivät ole vain asanoita joita suoritetaan ja johon itsensä asettaa vaan ne ovat jatkuvaa liikettä, jota hengitys määrittää. Teimmekin muutaman tosi hyvän hengitysharjoituksen parityöskentelynä. Tekniikan jälkeen pääsimme sitten kaula-joogan pariin. Siinäkin tehtiin pieni alkulämmittely, jonka jälkeen sai sitten vetää villasukkaa jalkaan ja vähän lisää vaatetta päälle. Kaula-jooga on astangaa huomattavasti lempeämpi ja toimii varmasti hyvänä kehonhuoltona monille joogeille. Illan päätti vielä toinen meditaatiohetki.

Sunnuntaina kehossa tuntui lauantain harjoitukset, mutta meditaation jälkeen kun ohjattu ryhmä pääsi vauhtiin, salin täytti ujjayi-hengityksen kohina. Pari tuntia myöhemmin Frank ilmoittikin porukan hengittäneen todella hyvin tänään, jonka pohjalta saatoimmekin summata kurssiviikonlopun annin uponneen kohteeseen - sillä useampi meistä otti käytännön kokeiluun Frankin tekniikassa esiintuoman vähemmän suorittamisen ja syvemmän hengittämisen - ja vóila, sehän toimii. Harjoituksen jälkeen tuntui kuin olisi leijaillut ulos salista joogahuumassa. Kyllä, hengityskin voi sekoittaa pään - hyvällä tapaa. Tämän kurssin annilla ja tuntemuksilla on hyvä aloittaa joogavuosi 2018.

-Mari-Ei kommentteja:

Lähetä kommentti